Roux en Y Gastric Bypass (RYGB)
RYGB ameliyatı 2 şekilde etki göstermektedir.
* Mide volümü küçültülerek gıda alımı azaltılmaktadır (mide hacmi yaklaşık 25-30 cc hacim büyüklüğündedir).
* Yenilen gıdalar (özellikle yüksek kalorili şekerli besinler) midenin büyük bölümü, duedonum (12 parmak barsağı) ve ince barsağın (jejunum) başlangıç kısmı devre dışı (bypass) bırakıldığından emilimleri engellenmektedir.
Teknik olarak; Normalde, besinler yemek borusundan direkt olarak mideye gelir ve oradan ilerleyerek 12 parmak barsağına (duedonuma) geçerler.
Daha sonra ince barsakta ilerleyerek kalın barsağa ve oradan da dışarı atılım gerçekleşir.
Roux-en-Y Gastric Bypass uygulamasında mide işaretli yerden özel stapler denilen aletlerle kesilip dikilerek yaklaşık 25-30 cc hacimli yeni mide poşu oluşturulur.
Bu oluşturulan yeni küçük mide, eski midenin yaklaşık %5-10'luk kısmı kadardır ve dolayısyla alınan gıda miktarı çok azalmış olur.
İnce barsak (jejunum) işaretli bölgeden (yaklaşık olarak 30-50 cm) stapler yardımıyla kesilerek ayrılır.
Kesilerek ayrılan ince barsak segmenti yukarıda oluşturulan küçük mide poşuna bağlantı (anostomoz) yapılır.
Diğer taraftan bu bağlantıdan itibaren yaklaşık 100-150 cm mesafedeki ince barsak segmentine diğer kesik uç bağlantısı (işaretli bölge) yapılarak işlem tamamlanır.
Gıda alımını takiben, besinler yemek borusundan küçük mideye gelirler ve daha sonra direkt olarak ince barsağa geçerler (büyük mide, duedonum ve jejenumun ilk kısmına uğramazlar).Böylelikle gıdaların tamamı sindirim sisteminin emilimden sorumlu olan bu bölgelerine uğramadığından emilemeden direkt olarak ince barsağa geçiş yapmış olur.
Diğer taraftan devre dışı bırakılan bölgelerden gelen seksresyonlar (mide sıvısı, karaciğer safrası, pankreas sıvısı ve duedonum enzimleri) ince barsak ile bağlantı yapılan yerden besinlere karışarak ortak yola geçiş yapmış olurlar.