Mide balonu, endoskopi uygulaması ile mideye yerleştirilen ve içine hava ya da sıvı enjekte edilerek midede hacim alıp yer kaplaması sağlanan silikon bir balondur. Hasta sedasyon altında olduğu için işlemi kesinlikle duymaz, ağrı ya da acı hissetmez.
Mide Balonu Kimlere Takılır?
Fazla kilolarından cerrahi operasyonla kurtulmayı tercih etmeyen, bu tip operasyonların yapılması metabolik olarak riskli kategoride bulunan, spor yaparak ya da beslenme düzeni ile zayıflayamayan kişiler için mide balonu uygulanabilir. Fazla kilolu ya da obezite kategorisinde olan kişiler için de kısa sürede kilo vermeye başlamaları açısından motive olmalarını sağlar. Bariatrik cerrahiye bir alternatif olarak uygulanan mide balonu, obeziteden kurtulmak isteyen bireyler için daha çok tercih edilebilir ve tabii kolay bir yöntemdir.
Mide Balonu Ameliyatla mı Takılır?
Mide balonu zayıflama tedavilerinde kullanılan cerrahiye göre çok daha kolay bir yöntemdir.. Sekiz saatlik açlık sonrasında hasta sedasyon ile 15-20 dakika kadar uyutularak, mide balonu endoskopi eşliğinde mide içerisine yerleştirilir. Mide balonu ameliyat ile yerleştirilmez. Endoskopik işlem cerrahi bir işlem değildir. Daha sonra yerleştirilen balonun içine, balonun tipine göre sulu balon ise metilen mavisi ile renklendirilmiş serum fizyolojik, havalı balon ise normal oda havası eklenir.
Mide balonları genelde ortalama 500 ml sıvı veya hava ile şişirilir. Balonun büyüklüğü arttıkça midede yarattığı dolu olma, doygun kalma hissi de artacak ancak midenin bu durumu tolere etmesi daha da zorlaşacaktır. Bu dengenin ayarlanması çok önemlidir. Balonun içine verilen serum fizyolojik metilen mavisi renktedir, eğer balonda bir sızdırma olursa idrar ve dışkıya mavi renk vermesi ile fark edilmesi için bu şekilde uygulama yapılır.