Katarakt Tedavisi
Proest
Katarakt Tedavisi

Katarakt nedir
Gözümüzün içerisinde doğal olarak bulunana saydam merceğimizin bulanıklaşmasıdır. 
Katarakt kaç yaşında görülmeye başlar? 
Katarakt sıklıkla ileri yaşlarda görülür; 50-55 yaş önce görülmesi pek mümkün değildir. Bu durum da yaşlılığa bağlı katarakt olarak adlandırılır. Özetle yeteri kadar yaşlanma şansı bulan herkes bir gün katarakt hastası olur çünkü katarakt, fizyolojik bir süreçtir. Katarakt belirtileri nelerdir? Gözün merceği ince bir soğan zarı gibi bir kapsülden ve içerisinde şeffaf bir proteinden oluşmaktadır. Yaşımız ilerledikçe bu protein şeffaflığını kaybeder, matlaşır ve beyazlaşır. Eskilerin tabiriyle "göze bir perde iniyor." şeklinde şikayetler başlar. 


Katarakt belirtileri: 
*  Görmenin azalması
*  Sisli görme 
*  Işığın az olduğu ortamlarda eskisi kadar iyi görememe 
*  Renklerin canlılığını kaybetmesi
*  Eskisi kadar kırmızıyı ve yeşili daha parlak görememek
*  Işık hassasiyeti
*  Güneş ışığı, akşam araba kullanırken araba farlarının yansıması, farların saçılması 
*  Geçici olarak yakını daha iyi görmeye başlama 
*  Tek gözde çift görme 

Katarakt ile yakın görme sorunu düzelir mi? 
Nadiren katarakt görülen hastalarda görme iyileşmektedir. Ancak bu geçici bir iyilik halidir. 40-45 yaş sonrası presbiyopi adı verilen bir göz hastalığı gelişir. Yaşımız ilerledikçe eğer uzakta gözlük takmıyorsak, lensin uyum yapma yeteneğini, yakını zoomlama yeteneğini kaybetmesi sonucu presbiyopi gelişir ve yakını görmekte zorlanırız. Bu nedenle de artı numaralı mercekler kullanmamız gerekir. Katarakt bazen şişer ve yakında odaklama yapmaya başlar. Hal böyle olunca yakını görme sorunu ortadan kalkar ve hastalar şu şekilde durumu ifade eder: "Artık yakın gözlüklerim olmadan daha iyi görüyorum." Ancak bu durumun oldukça nadir görülen, geçici bir iyilik hali olduğu asla unutulmamalıdır. 


Lazerle katarakt ameliyatı nedir?
20 yıl kadar önce katarakt ameliyatı dikişli yöntemle yapılıyordu. Gözde 5-7 mm kadar bir kesi yapılıp katarakt yani bozulmuş göz merceği olduğu gibi doğurtuluyor göz 5 dikişle kapatılıyordu.
Daha sonra modern dikişsiz katarakt ameliyatı yöntemi olan fakoemülsifikasyon kısaca fako yöntemi geliştirildi. Bu yöntem sayesinde göze 2 mm’lik yani kibrit çöpü kadar bir delikten sokulan fako cihazı ile katarakt göz içinde eritilerek emilmeye ve bu küçük delik sayesinde ameliyat dikişsiz olarak yapılmaya başlandı.
Bu cihaz aslında kataraktı eritirken ses titreşimleri kullanmakta olsa da o yıllarda daha havalı ve halk arasında sansasyonel olduğu için ülkemizde bu yönteme lazerle yapılan katarakt ameliyatı denildi. Bu dönemde ses dalgaları yerine lazer titreşimleri kullanan bazı cihazlarda denense de başarılı olmadıkları için kullanımları bırakıldı. Ancak son yıllarda kullanıma giren femto lazer cihazı bu cihazların yerini alamadı. Katarakt ameliyatının sadece ilk 2-3 aşamasında kullanım imkanı buldu. Asıl ameliyat ise halen fako cihazı ile yapılmaktadır.


Lazerle katarakt ameliyatı aşamaları nelerdir?
* Göze giriş deliklerinin açılması: Manuel ya da femtosaniye lazer (manuel kesiler çok daha düzgündür),
* Katarakt ön zarının açılması: Manuel ya da femtosaniye lazer (Tecrübeli bir cerrahta iki yöntemde aynı sonucu verir),
* Kataraktın parçalanması: Fako cihazı ya da femtosaniye lazer(Tecrübeli bir cerrahta iki yöntemde aynı sonucu verir),
* Kataraktın eritilmesi: Fako cihazı,
* Katarakt artık temizleme: Fako cihazı,
* Göziçi Lens (mercek) yerleştirme: Fako cihazı ya da manuel,
*  Artık ilaçların alınması: Fako cihazı,
*  Deliklerin kapatılması: Manuel.

Femto Lazerle Katarakt Ameliyatı (Bıçaksız Katarakt Ameliyatı)
Son beş yılda kullanıma giren femto lazer cihazı ya da femtosaniye lazer destekli katarakt ameliyatı yöntemi, fako yönteminin yerini alan bir yöntem olmayıp fako yöntemindeki ameliyatın 8 basamağından ilk 3 basamağını lazer cihazı ile yapmaya olanak sağlayan bir yöntemdir. Bu basamaklar, ameliyat için göze açılan deliklerin bıçakla değil lazerle yapılması ve mercek yuvasının lazerle kesilmesi aşamalıdır. Katarakt da lazerle birkaç parçaya bölünmekte ve bu noktadan sonra klasik fako yöntemi ile devam edilmektedir.

Bizimle İletişime Geçin!
Bilgi almak için lütfen bilgi Formunuzu eksiksiz olarak doldurunuz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız.
Formda girmiş olduğunuz bilgiler sadece sizlere geri dönüş sağlayabilmek ve randevunuzun oluşturulması için kullanılacaktır.
Proest:
Merhaba,
Whatsapp üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
21:00
Görüşmeyi Başlat